flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники ВАСУ і Ради Європи обговорили питання підготовки до реалізації в Україні конституційної і судової реформ

01 вересня 2014, 12:45

Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Нечитайло зустрівся із Директором з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістосом Джіакомопулосом.

Від ВАСУ у зустрічі також взяли участь заступник Голови суду, секретар Пленуму ВАСУ Михайло Смокович, секретар другої судової палати Олексій Муравйов, заступник Голови Ради суддів адмінсудів Олександр Донець та секретар Ради Любов Гончар, а також в.о. начальника відділу міжнародно-правового співробітництва Дарина Мудрак. З боку делегації Ради Європи був присутній менеджер Проекту «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні» Андрій Кавакін.

Учасники зустрічі обговорили питання підготовки до реалізації в Україні конституційної та судової реформ, зокрема, реорганізації та перерозподілу повноважень Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, реформи виборчого законодавства, а також можливих напрямів співпраці з Радою Європи.

Крістос Джіакомопулос поцікавився баченням суддів ВАСУ щодо розвитку судової системи в Україні та впливом на роботу судової системи ситуації, що склалася нині з діяльністю ВРЮ та ВККС.

Олександр Нечитайло повідомив гостям, що ВАСУ бере активну участь в обговоренні проблем реформування Конституції України, а також судової системи, приділяючи особливу увагу питанням щодо місця адміністративних судів у судовій системі країни.

Голова суду наголосив, що кожна з гілок влади, окремі політичні сили мають власне бачення шляхів реформування судової системи, у зв’язку з чим це питання залишається відкритим. Значний резонанс викликали пропозиції Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України, зокрема, стосовно ліквідації вищих спеціалізованих судів, що є реальною загрозою знищення чіткої вертикалі адміністративних судів.

Голова ВАСУ повідомив представників РЄ, що Пленум ВАСУ на своєму засіданні 15 травня ц.р. обговорив і схвалив пропозиції до Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України. Крім того, робоча група Ради суддів адміністративних судів України, до складу якої увійшли судді ВАСУ, члени Науково-консультативної ради при ВАСУ та фахівці апарату ВАСУ, випрацювала проект змін до Конституції України стосовно судової реформи (їх було обговорено з експертами та науковцями під час круглого столу «Зміни до Конституції України: реформа судової системи», який відбувся 2 червня ц.р. у м. Київ). Розроблені пропозиції щодо змін до Конституції України стосуються доцільності побудови системи адміністративного судочинства за широко поширеною у Європі моделлю, зокрема, шляхом виокремлення системи адміністративних судів із системи судів загальної юрисдикції, а також закріплення на конституційному рівні триланкової системи адміністративних судів (окружні та апеляційні адміністративні суди, Верховний Адміністративний Суд України).

Під час розмови судді звернули увагу на те, що продовження втручання у незалежність судової гілки влади в майбутньому може мати негативні наслідки.

Учасники зустрічі також обговорили питання діяльності ВРЮ та ВККС. Олександр Нечитайло поінформував представників РЄ про те, що наразі актуальним залишається питання про порядок формування цих органів та їх повноваження. Заступник Голови ВАСУ Михайло Смокович, у свою чергу, зауважив, що експерти у галузі права небезпідставно звертають увагу на дублювання повноважень ВРЮ та ВККС в питаннях притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Отже висловлюються пропозиції залишити Вищій кваліфікаційній комісії повноваження щодо проведення атестації кандидатів у судді та надання рекомендацій щодо їх призначення на посади суддів.

Під час зустрічі судді ВАСУ та представники Ради Європи домовилися про продовження співпраці.

Джерело:www.vasu.gov.ua/ua/news_vasu.html