flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває практичний семінар «Посилення ролі суддівського самоврядування в Україні»

04 вересня 2014, 11:03

3 вересня 2014 року розпочав роботу дводенний практичний семінар на тему "Посилення ролі суддівського самоврядування в Україні". Семінар проводиться Радою суддів України спільно з Проектом USAID "Справедливе правосуддя" та Державною судовою адміністрацією України. 

         У семінарі беруть участь члени Ради суддів України, представники Ради попереднього складу, голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, керівник Проекту USAID "Справедливе правосуддя" Девід Вон, а також міжнародні експерти – представники судової влади з Італії, Румунії та Сполучених Штатів Америки.

         Головною метою проведення такого заходу є забезпечення ефективного наступництва в діяльності новообраного складу Ради суддів України, обговорення питань компетенції органів суддівського самоврядування. Також семінар надасть можливість представити членам Ради передовий досвід та практичні аспекти діяльності суддівського самоврядування в США та країнах Європи, визначити наступні кроки для зміцнення суддівського самоврядування в Україні. 

         У своєму вітальному слові, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко висловила подяку членам РСУ попереднього складу за низку напрацювань, ініціатив та реалізованих заходів, а також за те, що вони готові ділитися своїм досвідом та знаннями.

         Керівник Проекту USAID "Справедливе правосуддя" Девід Вон зауважив, що Проект співпрацює з судовою системою України тривалий час, а сьогоднішній захід організований в контексті інформування новообраних членів Ради суддів України про результати співпраці Проекту з попереднім складом вищого органу суддівського самоврядування. Шестирічна співпраця має дві основні мети: підвищення прозорості та ефективності діяльності судової системи України та допомога у здійсненні судової реформи в Україні, - відзначив Девід Вон. 

         Зеновій Холоднюк, вітаючи учасників семінару, наголосив, що діяльність РСУ, зокрема, її 6 комітетів, потребують нового організаційного підходу. На думку Голови ДСА, до роботи кожного з комітетів РСУ потрібно включити керівників відповідних структурних підрозділів ДСА України, що повинно забезпечити фахове супроводження напрямків їх діяльності.

         Учасники семінару обговорюють питання незалежності суддів та зміцнення суддівського самоврядування, комунікаційної політики судової влади, суддівської етики та професійного розвитку судді, оцінки якості роботи суду, бюджетування, статистики та навантаження на суддів, інформаційні технології в діяльності судової влади та планування дій на випадок надзвичайних ситуацій.

         До викладачів семінару були залучені як національні, так і закордонні експерти, зокрема, Мерілін Дж. Холмс – американський експерт з питань судового адміністрування, етики, підзвітності та навчання суддів у правовій сфері з досвідом роботи понад 30 років.

         Також учасники семінару ознайомилися із звітами експертів у галузі судового адміністрування та автоматизації судів, Маркуса Зіммера та Кертіса Деклу.

          Заступник Голови Ради суддів України попереднього складу Раїса Ханова, голова Донецького апеляційного адміністративного суду, передаючи досвід своїм наступникам, виділила два пріоритетних питання діяльності Ради. Зокрема, щодо правового, соціального захисту суддів та їх сімей, а також налагодження комунікацій судової влади. 

"Раніше здавалося: про які комунікації може йти мова у розрізі роботи суду, основне завдання якого є відправлення правосуддя? Проте, з часом, стало очевидним, що у випадку коли судова влада сама про себе не говорить, про неї говорить будь-хто, і все, що завгодно! Рівень комунікацій має бути таким, щоб вільно говорити про те, що відбувається в суді, і чому та чи інша справа заслуговує на увагу",- сказала Раїса Ханова. 

Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, виступаючи на семінарі, відзначив, що судова влада має взяти активну участь у напрацюванні законодавчої ініціативи та зменшенні політичного впливу на судову владу.

         Джерело: court.gov.ua/124625/