flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Психологічна підготовка до суддівської діяльності – ключова складова стандартизованої програми

04 вересня 2014, 11:42

3 вересня 2014 року в Національній школі суддів України відбулася зустріч ректора Миколи Оніщука із менеджером проекту Ради Європи “Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні” Андрієм Кавакіним.

На зустрічі були присутні проректори  Наталія Шукліна та Анатолій Костенко, начальник відділу міжнародних зв’язківТетяна Пустовойтова.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук ознайомив представників проекту із досягненнями установи щодо реалізації бачення її інституційного розвитку.

Ректор розповів, що наразі в рамках урядового законопроекту про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів”  реалізується бачення щодо питань організаційної діяльності установи, необхідності більш тривалої підготовки кандидатів на посаду судді, зосередження такої підготовки виключно в Національній школі суддів України.

Ректор відзначив, що основний напрям, над яким працює Національна школа суддів України – оновлення системи підготовки суддівських кадрів та підвищення її якості. Зокрема, Микола Оніщук розповів про стандартизовану програму підготовки суддів першого року роботи та методологію навчання, яка урізноманітнюється із врахуванням інноваційних технологій. Однією із ключових складових стандартизованої програми має стати професійна психологічна підготовка до суддівської діяльності. Реалізація цього завдання відбувається,  орієнтуючись на міжнародний досвід, у чому допомагають проекти міжнародної технічної допомоги.

З цих позицій Микола Оніщук запропонував обговорити заходи та напрямки співпраці Національної школи суддів України та Проекту, які є частиною Спільного плану діяльності.

Під час обговорення, сторони торкнулися таких питань:

- Співпраця в рамках підготовки та проведення міжнародної науково-практичної конференції “Національні стандарти суддівської освіти: професійна психологічна підготовка до суддівської діяльності” (зокрема, можливість запрошення до участі в конференції експертів з європейських суддівських шкіл та іноземних організацій, де реалізовано психологічне тестування кандидатів);

- Розробка національних стандартів суддівської освіти (результати напрацювань робочої групи та їх обговорення із суддівською спільнотою у форматі  круглих столів  у Києві та регіонах);

- Вивчення міжнародного досвіду організації підготовки суддів

Представник проекту Ради Європи “Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні”Андрій Кавакін  у свою чергу назвав конструктивними цілі, над якими працює нині Національна школа суддів України. Ці завдання мають бути підтримані, оскільки вони відповідають баченням Ради Європи щодо системи підготовки суддів.

 Джерело: Національна школа суддів