flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Семінар з інклюзивності для суддів та захист прав людини з інвалідністю у судовому рішенні Василя Ключковича

27 червня 2018, 12:47

Семінар з інклюзивності для суддів та захист прав людини з інвалідністю у судовому рішенні Василя Ключковича

За даними Державного комітету статистики, в Україні мешкає 2,8 млн людей з інвалідністю, тобто кожен 18-ий громадянин. Враховуючи, що ставлення до людей з інвалідністю пройшло еволюційні етапи – відторгнення, сегрегація, інтеграція, інклюзія –важливо зробити органи державної влади доступними. Наразі є такі основні бар’єри: фізичні, інформаційні, ментальні, інституційні.

Для кваліфікованого надання допомоги та поліпшення навичок спілкування у судовому засіданні з людьми з інвалідністю судді відвідали 26 червня навчальний семінар. Організаторами виступили Національна школа суддів України та регіональний благодійний фонд «Право і демократія» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми «Нове правосуддя».

Київський апеляційний адміністративний суд представляв заступник голови суду Василь Ключкович. Суддя під час виступу звернув увагу на необхідність захисту прав та свобод осіб з інвалідністю. Зокрема, за новою редакцією Кодексу адміністративного судочинства юрисдикція адміністративних судів поширюється і на спори щодо оскарження рішень атестаційних, конкурсних, медико-соціальних експертних комісій та інших подібних органів, рішення яких є обов’язковими для органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших осіб. Це передбачено п.9 ч.1 ст.19 Кодексу.

Наразі вже є судова практика у захисті прав осіб з інвалідністю. Як приклад, суддя розповів про апеляційну скаргу за позовом особи з інвалідністю, яку колегія суддів під його головуванням розглянула 28 березня 2018 року. Справа стосувалася незаконної зміни групи інвалідності – з ІІ на ІІІ. Колегія суддів скасувала рішення суду першої інстанції та частково задовольнила апеляційну скаргу, а саме: визнала протиправним і скасувала акт огляду медико-соціальної експертної комісії.

Протягом семінару судді поетапно вивчали такі теми: загальні поняття про людей з інвалідністю та інвалідність; правовий статус осіб з інвалідністю; комунікативно-психологічні особливості взаємодії суддів із людьми з інвалідністю.

Судді також розглянули прецендентну практику Європейського суду з прав людини та українську судову практику, подолання бар’єрів у судовому процесі та отримали рекомендації щодо ведення судового процесу. Наприкінці семінару судді дізналися про поняття універсального дизайну. Такого, що не включає допоміжних пристроїв для конкретних груп людей з інвалідністю (ст. 2 Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю). Болючим питанням для обговорення став стан будівель українських судів, які у своїй переважній більшості є бар’єрами для доступу до правосуддя людей з інвалідністю та інших маломобільних груп.

Київський апеляційний адміністративний суд вже декілька років працює над створенням простору, доступного для кожного, та поліпшенням навичок працівників суду у спілкуванні з людьми з інвалідністю. Серед останніх змін – адаптація сайту суду для людей з вадами зору та створення форми заяви про забезпечення доступу до судового засідання. Детальна інформація для осіб з інвалідністю ЗА ПОСИЛАННЯМ.