flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася зустріч представників ВАСУ з представниками Американської торгівельної палати в Україні, в ході якої були обговорені напрями подальшої співпраці

23 липня 2014, 09:58

Питання уніфікованої практики застосування податкового та митного законодавства, а також напрями подальшої співпраці обговорювалися під час зустрічі, що відбулася 16 липня цього року в Американській торгівельній палаті в Україні.

Від Вищого адміністративного суду України на зустрічі були присутні голову суду Олександр Нечитайло, судді Наталія Блажівська і Людмила Черпіцька, а також заступник начальника відділу забезпечення роботи другої судової палати Антон Поляничко. Від Американської торгівельної палати в Україні участь у зустрічі взяли Президент Палати Бернард Кейсі, віце-президент Палати зі стратегічного розвитку Тарас Качка та інші представники компаній-членів Палати.

Відкриваючи захід, Бернард Кейсі відзначив, що Палата активно залучена до обговорення реформ податкової та митної системи задля забезпечення передбачуваної та прозорої нормативної бази фіскальної політики. «Іноді реалізація цієї мети потребує не законодавчих змін, а належного правозастосування. Саме тому члени Палати надзвичайно зацікавлені у діалозі з представниками Вищого адміністративного суду України», – зазначив пан Кейсі.

У свою чергу, Олександр Нечитайло відзначив продуктивність взаємодії представників Вищого адміністративного суду України та Американської торгівельної палати в Україні та висловив готовність продовжити налагоджену співпрацю.

У ході зустрічі учасники обговорили діяльність Вищого адміністративного суду України щодо надання адміністративним судам нижчого рівня рекомендаційних роз’яснень з питань застосування законодавства щодо вирішення справ відповідних категорій. Разом з тим, сторони відзначили, що, на жаль, такі роз’яснення не носять обов’язкового характеру для судів нижчих інстанцій. У даному контексті учасники зустрічі також обговорили ініціативу впровадження концепції судового запиту, який би надавав змогу, у випадку відсутності судової практики щодо певних категорій справ, призупиняти розгляд справи та звертатись до вищестоящих судових органів за наданням відповідного роз’яснення. У такому випадку згадане роз’яснення носило б обов’язковий характер для таких категорій справ, що відповідно сприяло б розвитку уніфікованої правозастосовної практики.

Крім того, було обговорено особливості та нормативну базу укладення угод про примирення між платниками податків та контролюючими органами. Антон Поляничко також розповів про роботу, виконану судовими та податковими органами з метою визначення чітких критеріїв та прозорого механізму для укладення угод про примирення.

Під час обговорення питань щодо судової практики застосування податкового законодавства Олександр Нечитайло, Наталія Блажівська та Антон Поляничко розповіли про застосування положень конвенцій про уникнення подвійного оподаткування (дивіденди, проценти, роялті, плата за послуги, застосування концепції бенефіціарного власника, проблемні питання кваліфікації платежів в конкретних випадках), донарахування податку на прибуток представництвам нерезидентів (спори щодо наявності статусу постійних представництв), надання ретроспективних знижок та бонусів за договорами поставки, визначення «господарської мети» операції, сплату авансового внеску з податку на прибуток та інше.

У свою чергу Людмила Черпіцька ознайомила учасників зустрічі з позицією суддів щодо проблемних питань застосування норм митного законодавства, зокрема щодо витребування додаткових документів, правильності визначення митної вартості, взаємопов’язаності продавця та покупця, стягнення з бюджету сум надмірно сплачених податків та зборів, спорів про скасування рішень про визначення коду товару, повернення мита та інше.

Наприкінці зустрічі сторони домовилися про продовження ефективної та плідної співпраці, спрямованої на обмін досвідом та пропозиціями щодо практики застосування податкового і митного законодавства.

Джерело: www.vasu.gov.ua/ua/news_vasu.html