flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді разом з експертами обговорили проблемні питання доступу до публічної інформації

25 липня 2014, 12:37

1 липня 2014 року у м. Київ відбувся круглий стіл «Доступ до публічної інформації: законодавство та практика». Організаторами заходу виступили Вищий адміністративний суд України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та Рада Європи (проект «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі»).


Участь у роботі круглого столу взяли заступник Голови Вищого адміністративного суду України, секретар Пленуму ВАСУ Михайло Смокович, суддя ВАСУ Ігор Штульман, суддя Конституційного Суду України Станіслав Шевчук, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини – начальник Управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації Ірина Кушнір, керівник проекту Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі» Ольга Сєдова, експерт Ради Європи, Директор центру права та демократії (Канада) Тобі Мендел, президент Асоціації медіа-юристів України Тетяна Котюжинська, а також працівники апарату Вищого адміністративного суду України та експерти у галузі інформаційного права.

Захід був присвячений виявленню проблемних питань стосовно правозастосування Закону України «Про доступ до публічної інформації» та вдосконаленню судової практики у справах зазначеної категорії.

У ході круглого столу учасники зокрема обговорили міжнародні стандарти у сфері дотримання права на доступ до публічної інформації, питання конституційного права на інформацію, віднесення інформації до категорії службової, обмеження в доступі до службової інформації, застосування трискладового тесту, а також проблемні питання правозастосування норм Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Михайло Смокович під час свого виступу зазначив, що з моменту набрання чинності Закону України «Про доступ до публічної інформації» (5 травня 2011 року) Вищий адміністративний суд приділяє особливу увагу розгляду спорів, які випливають із зазначених правовідносин, адже відповідно до частини третьої статті 23 цього Закону, оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядників інформації до суду здійснюється згідно з Кодексом адміністративного судочинства України. Він також звернув увагу на проблему визначення поняття публічної інформації, яке має ключове значення, зокрема для визначення судової юрисдикції спорів стосовно забезпечення доступу до неї та судового захисту конвенційної свободи на її отримання.

Заступник Голови ВАСУ також підкреслив, що відповідно до статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» суди повинні застосовувати практику Європейського суду з прав людини як джерело права, проте на практиці виникають труднощі під час застосування цього положення у зв‘язку з відсутністю перекладів українською мовою текстів рішень Європейського суду з прав людини щодо інших країн.

Обговорення цієї важливої для суспільства теми між суддями Вищого адміністративного суду України та національними і міжнародними експертами у галузі інформаційного права сприяло обміну найкращим досвідом, пошуку ефективних та надійних шляхів удосконалення правового регулювання забезпечення реалізації права громадян на доступ до публічної інформації з метою дотримання їхніх конституційних прав і свобод, а також сприятиме забезпеченню єдності судової практики адміністративних судів.
 
Джерело: www.vasu.gov.ua/ua/news_vasu.html