flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд ЗМІ. ВККС збирається надалі працювати в старому складі

13 серпня 2014, 16:00

Особливість статусу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та характер повноважень, що на неї покладені, виключають можливість виникнення випадків перерви у роботі цього органу.

Вища кваліфікаційна комісія суддів роз’яснює ситуацію, яка склалась у зв’язку з рішенням Київського апеляційного адміністративного суду щодо роботи ВККС у старому складі, повідомляє „ЗіБ” з посиланням на ВККС.

Нагадаємо, Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 27 травня 2014 року адміністративний позов головного спеціаліста відділу забезпечення утримання адміністративних будівель управління господарського та матеріально-технічного забезпечення секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України до Голови Комісії Самсіна І.Л. про визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання вчинити дії задоволено, зобов’язано Голову Комісії Самсіна І.Л. підписати наказ про звільнення з посади вказаного працівника.

Цим рішенням суд першої інстанції зобов’язав Голову Комісії підписати наказ про звільнення саме як посадову особу Комісії – керівника цього органу, обраного відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», на засіданні Комісії із числа її членів. Таким чином, Головою Комісії може бути лише діючий член Комісії. Тобто виконання Головою Комісії адміністративно-розпорядчих функцій керівника органу нерозривно пов’язано з його перебуванням на посаді члена Комісії.

Зазначену позицію підтвердив і Київський апеляційний адміністративний суд, сказано в заяві ВККС.

Так, постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 05 серпня 2014 р. постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 27 травня 2014 року змінено у мотивувальній частині. У іншій частині постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 27 травня 2014 року у справі № 826/6849/14 залишено без змін.

Тобто резолютивну частину рішення першої інстанції залишено в силі. А це означає, що якщо Голову Комісії зобов’язано підписати наказ з кадрових питань, то відповідно він є членом Комісії, про що зазначено вище.

Як вбачається зі змісту судового рішення Київського апеляційного адміністративного суду, а саме його резолютивної частини, мова йде не про скасування рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, а лише про внесення змін у мотивувальну частину оскаржуваного рішення.

 

Джерело: Газета "Закон і Бізнес"