flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правові позиції Верховного Суду. Останні оновлення в категоріях адміністративних справ

17 вересня 2018, 16:46

Правові позиції Верховного Суду  – це інформаційний розділ, у якому ми публікуємо короткий зміст правової позиції або висновок Верховного Суду та посилання на відповідне рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

1. Юрисдикція:

Спір з приводу оскарження реєстраційних дій з державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи та внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах - не є публічно-правовим, оскільки оскаржуваним діям передує невирішений корпоративний спір, у межах якого можуть бути розв'язані й питання, пов'язані з реєстрацією змін керівника юридичної особи та зміни складу або інформації про засновників.

Постанови від 04 вересня 2018 р. у справі № 826/1934/17 та від 5 червня 2018 р. у справі № 805/4506/16-а (за посиланням є рішення, опубліковане в Єдиному державному реєстрі судових рішень)

2. Позиції, пов'язані з процесуальними питаннями (інші процесуальні питання):

Участь прокурора в судовому процесі в адміністративних судах (в тому числі касаційне оскарження судових рішень) стає можливою за умови, крім іншого, обгрунтування підстав для звернення до суду, підтвердженого достатніми доказами, зокрема, але не виключно, повідомленням прокурора на адресу відповідного суб'єкта владних повноважень про звернення до суду, запитами, а також копіями документів, отриманих від суб'єкта владних повноважень, що свідчать про наявність підстав для відповідного представництва.

Не надання належних доказів, які би підтверджували встановлення прокурором наявності підстав для представництва у відповідності до статті 23 Закону України "Про прокуратуру" слугувало підставою для відмови у прийнятті касаційної скарги.

Прокурор не може вважатися альтернативним суб’єктом звернення до суду і замінювати належного суб’єкта владних повноважень, який має відповідні повноваження захищати інтереси держави.

Ухвала від 19 липня 2018 року у справі № 822/1169/17 (за посиланням є рішення, опубліковане в Єдиному державному реєстрі судових рішень)