flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спори з приводу оскарження індивідуальних податкових консультацій

15 серпня 2018, 13:30

Зміст правової позиції, висновку

Посилання на рішення Верховного Суду в ЄДРСР

 

  • Податкова консультація як форма оприлюднення офіційного розуміння положень законодавства, що регулює податкові правовідносини, породжує юридичні наслідки для платника податку, за своїм змістом є рішенням суб’єкта владних повноважень.

    Висновки суду про те, що жодних управлінських висновків податкова консультація не містить, так само як і не приписує позивачеві обов’язку вчиняти будь-які дії - помилкові.

    Отримання позивачем індивідуальної податкової консультації, зміст якої відповідає нормам чинного законодавства, – це юридичний факт, що є підставою для звільнення від відповідальності платника податку, який діяв відповідно до наданих такою консультацією роз’яснень з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства.

  Постанова від 20 лютого 2018 року у справі №813/2617/15

  http://reyestr.court.gov.ua/Review/72367032 

 

  • Предмет спору: податкова консультація з акцизного податку.
     
    Проблемою даного спору є з'ясування того, чи в кожному випадку «відпуск» нафтопродуктів є їх «реалізацією» (продажем) для цілей оподаткування акцизним податком. Ставлячи під сумнів податкову консультацію податкового органу, Підприємство вказувало, що операції з пальним (підакцизними товарами), здійснені у межаж цивільно-правових та господарських договорів, які не передбачають передачі прав власності на такі товари, не є об'єктом оподаткування акцизним податком.
     
    Верховний Суд дійшов висновку, що податкові зобов'язання зі сплати акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів виникають у особи, яка безпосередньо здійснює відпуск нафтопродуктів з колонок через мережу заправних комплексів (АЗС) безпосередньо споживачам, незалежно від умов продажу нафтопродуктів під час здійснення розрахункових операцій.
     
    Постанова від 27 березня 2018 р. у справі № 813/4238/15
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73042782