flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПДВ

17 серпня 2018, 10:27

Зміст правової позиції, висновку

Посилання на рішення Верховного Суду в ЄДРСР

 

  • Позиція Верховного Суду щодо реалізації  майна за ціною нижче ніж балансова вартість (ППР з ПДВ).

    Неприйнятним є посилання податкового органу на ту обставину, що балансова вартість спірного об'єкта є вищою, аніж ринкова ціна його продажу, з огляду на те, що чинним законодавством не передбачено обов'язку платника податків при реалізації майна за ціною, що нижче балансової вартості, відносити до податкових зобов'язань суму податку на додану вартість у складі частини балансової вартості, що переважає ціну продажу.

    При визначенні податкових зобов'язань з податку на додану вартість при реалізації товарів платники податків повинні керуватись насамперед ціною договору. При цьому, така ціна не повинна бути нижче рівня звичайних цін, визначених статтею 39 Податкового кодексу.

  Постанова від 31 липня 2018 року у справі №810/3002/14

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75645610  

 

  • Датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше: дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг; дата отримання платником податку товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною (пункт 198.2. статті 198 Податкового кодексу України).

    В цілях формування податкового кредиту за подією дати оплати товару  на підставі податкових накладних, виписаних контрагентом позивача, належним доказом оплати товару є розрахунковий документ, вимоги до оформлення якого визначає законодавство.

    Надані підприємтвом виписки і акт в розумінні КАС не є належними та допустимими доказами списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів саме за господарськими операціями, за якими сформований податковий кредит.

    Отже, акт звірки та копії банківських виписок не підтверджують дійсне перерахування коштів у розмірі, визначеному податковими накладними у день виникнення податкового зобов'язання продавця.

  Постанова від 07 серпня 2018 року у справі №822/1825/14

  http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75757074